Като всяко начало всичко започва с избор на правилен велосипед.

Велосипедите се деля на три основни групи :

1 – градски велосипед

2 – планински велосипед

3 – шосеен велосипед

Всяка категория има своите разновидности, като сега ще разгледаме всяка една от тях.

1 – Градски велосипед: характерното за тези велосипеди е изключително удобната позиция на каращия характерна със своята изправена стойка. Велосипедите са с една или повече скорости – според модела. Рамката е ниска в средната си част, което е изключително удобно както за жени, така и за мъже. Тези велосипеди могат да са оборудвани с преден и/или заден багажник, както и кошница за поставяне на багаж. Градските велосипеди вече се предлагат и с електрическо подпомагане (известни като *** педал-асистанс / подпомагане при въртене на педалите.) При тази конфигурация освен по-горе изброените характеристики имаме електро двигател и батерия, които чрез контролера монтиран до ръкохватката – може лесно да избираме от 1 до 9 режима на подпомагане по време на велоразходката. Електрически те велосипеди са нещо изключително полезно за всекидневно придвижване из града.

2 – Планински велосипед: характерното за тези велосипеди е високата проходимост и устойчивост на планински терен. Планинските велосипеди се делят на няколко групи: А – Твърд велосипед / тези колела са без окачване с твърда рамка. Имат от две до 3ри предни плочи и от 8 до 11 задни скорости. Подходящи са за разходка в планината и парковите зони в града, като трябва да се има предвид липсата на окачване и по твърдото возене. Б – ХС крос кънтри / това е един от най-масовите велосипеди характерни със своето предно окачване даващо мекота при преодоляване на неравностите на терена. Задницата е твърда без окачване, което запазва цялата енергия (въртене – придвижване). Спирачките са хидравлични / дискови от 1но бутални до 4ри бутални. В – ENDURO / DH / тази група велосипеди са характеризира със своята изключителна проходимост в планински терен, голямата си динамика благодарение на своето пълно окачване (преден и заден амортисьор) с ход от 140 мм до 200 мм преден ход на вилката и от 140 мм до 240 мм заден ход на шока. Спирачната система в тези класове е хидравлична/дискова с размер на диска 180 мм / 203 мм, 2ву или 4ри бутална. Скоростите са 2 или 3ри плочи от пред / 8 до 11 задни, като тук най-голямата задна плоча може да достига и 54+ зъба, с което да се покоряват големи изкачвания. В тази категория освен по-горе изброените характеристики имаме уникалната възможност за избор на планински велосипед с електро двигател и батерия, които чрез контролера монтиран до ръкохватката – може лесно да избираме от 1 до 9 режима на подпомагане. Електрическите велосипеди са нещо изключително полезно за всекидневно придвижване и покоряване на планината.

3 – Шосеен велосипед: този клас велосипеди са характеризира със своята елегантна и спортна линия, създаден за продължително колоездене по асфалтова настилка. Тук основен акцент е теглото на велосипеда и неговата аеродинамика. Спирачната система е челюстна, скоростите са 2 до 3 ри плочи отпред и 7 до 10 отзад. Тези колела са без окачване, а стойката на велосипедиста е характерно аеродинамична и събрана приведена напред. Гумите на този клас велосипеди са тесни, специално създадени този тип натоварване с високо налягане от 8 до 13 PSI, което позволява контактната площ с пътя да е в рамките на 5 – 8 мм. Поради спецификата на велосипеда в този клас не се предлагат модели с електрическо подпомагане.

Размер на велосипеда: Правилния размер на велосипед е едно основните неща, за да ни бъде удобно по време на каране. Размерите на рамката са S, M, L, XL, XXL. Размерите на гумите са: детски 10″, 12″, 14″, 16″, 18″, 20″, 24″, класически 26″, 27,5″ , 28″, 29″ цола. Примерна таблица с която да се ориемтираме.